Bike4Work: ondernemerschap

Ondernemers verdienen een inkomen per fiets. Boeren, handelaren, straatverkopers en afvalophalers zijn veel effectiever per fiets dan te voet of met het openbaar vervoer.

In deBike4Workprojecten van CooP Africa is de fiets een middel waarmee een betere toekomst kan worden opgebouwd. Voor veel ondernemers betekent toegang tot een fiets dat ze enerzijds op transportkosten kunnen besparen en anderzijds meer inkomen kunnen genereren, zodat zij hun levensstandaard kunnen verbeteren. Het programma geeft voorrang aan vrouwelijke ondernemers omdat zij een grote verantwoordelijkheid voelen voor het gezinsinkomen en de scholing van de kinderen.

Fred begon als een boda boda rijder in Jinja en huurde zijn fiets. Toen hij hoorde van het fietskrediet project is hij begonnen met sparen voor de aanbetaling en kreeg zijn fiets. Hij werkt erg hard, heeft een groot klantenbestand opgebouwd, spaart, kocht een tweede fiets, nam iemand in dienst om deze fiets te managen, werkte hard en ontwikkelde naar een motor. Hij rijdt nu een motor taxi en verdient extra geld uit het verhuren van zijn twee fietsen die worden gebruikt als fietstaxi. Fred, boda boda rijder in Oeganda en deelnemer Bike4Work