Onderzoek Fietsstad 2018

08-06-2017 De Fietsersbond heeft 1 juni de publieksronde van de verkiezing van Fietsstad 2018 afgesloten. Drie maanden lang konden Nederlandse fietsers hun stem laten horen over het fietsklimaat in hun gemeente, en dat hebben ze dan ook in grote getalen gedaan. Maar liefst 45.742 fietsers uit bijna alle Nederlandse gemeenten vulden de enquête in.

Uit de antwoorden blijkt dat er duidelijke verschillen zijn in waardering tussen de Nederlandse gemeenten. Zo zijn fietsers uit de gemeenten Opmeer, Veenendaal, Goes, Zwolle en ‘s-Hertogenbosch bijvoorbeeld het meest tevreden over de afstelling van verkeerslichten. Volgens programmacoördinator Jaap Kamminga is dat slechts een van de talloze statistieken die uit de enquête gehaald kan worden. “De fietsers hebben nu gesproken. Nu is het tijd om de resultaten te interpreteren en naast objectieve data te leggen. Dat gaan we de komende tijd doen.”

Objectieve data
De antwoorden van het publiek worden samen met objectieve data uit de Fietsersbond Routeplanner door experts verwerkt. Rond de jaarwisseling wordt dan de definitieve lijst met gemeenten gepresenteerd en weten we wie zich Fietsstad 2018 mag noemen, en welke gemeenten met de eer gaan strijken in de ranglijsten voor onder meer kleine gemeenten, grote steden en gemeenten met veel kernen.

Bron: Fietsersbond