Ministerie actief tegen smartphone op de fiets door jongeren

13-09-2016 Smartphonegebruik speelt een rol bij 1 op de 5 fietsongelukken waarbij een jongere betrokken is. Daarom is het ministerie gestart met het vervolg van de campagne Fietsmodus, “Fiets op. Modus aan. Blijf offline in het verkeer.”

Om ‘smartphonevrij’ fietsen te stimuleren, is er de Fietsmodus app. Deelnemers kunnen via een smartphone app punten verdienen wanneer ze hun telefoon niet gebruiken als ze op de fiets zitten. Met de gespaarde punten maak je kans op een prijs.

Het ministerie wil samen met andere partijen waaronder regionale partners en telecomproviders er voor zorgen dat jongeren hun smartphone niet gebruiken terwijl ze op de fiets zitten. Daarom is het ministerie ook een samenwerking aangegaan met Stichting T-Butterfly. De stichting wordt gedragen door Michael Kulkens. Zijn 13-jarige zoon is in 2015 omgekomen bij een verkeersongeval. Zoon Tommy-Boy was met zijn telefoon bezig toen hij fietsend een kruispunt overstak. Kulkens zet zich sindsdien in voor het verspreiden van de boodschap op middelbare scholen dat fietsen en smartphones niet samengaan.

In samenwerking met Michale Kulkens is een film over het verhaal van Tommy-Boy gemaakt. De film kan bijdragen aan bewustwording onder jongeren, omdat zij zich met Tommy-Boy kunnen identificeren. De film wordt breed ingezet: o.a. op scholen (in lessen en bij Fietsmodus-acties), op social media en op websites van maatschappelijke partners.

Bron: Fietsberaad