Historische weerdata geeft fietser informatie

In het kader van Nationale Fiets naar je Werk Dag (18 mei) deden Viking en Buienradar onderzoek naar fietsen en het weer. Ze wilden begrijpen welke overwegingen fietsers maken op basis van het weer alvorens op hun fiets te stappen. Kan de kantoorfietser wijsheid halen uit historische weergegevens voor hun toekomstige fietsriten?

18-05-2017 Hoe observeren wij het weer?
25% van de beroepsbevolking fietst naar het werk. Dat is 1.5 miljoen Nederlanders. En de meesten kijken ’s ochtends voor vertrek uit het raam of checken Buienradar.

Maar we zouden ook naar historische weerdata kunnen kijken. Van zeg de afgelopen 10 – 30 jaar om te kijken wat dit ons leert. Immers, is de beste profeet voor de toekomst niet het verleden?

Historische weergegevens
Precies om die reden werkten we samen met Buienradar. Een zoektocht door hun historische weerdatabase brengt een aantal leuke feitjes boven tafel.

Wist je bijvoorbeeld:
Dat de zomer het natste seizoen is?
Dat de droogste werkdag een woensdag was?
Dat het droogste uur van de dag tussen 0900 en 1000 ligt (Gemeten in de Bilt)

Natuurlijk, resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar het is informatie die in het voordeel zou kunnen werken voor de kantoorfietser. We gaan ervan uit dat vanaf nu iedereen in Midden-Limburg standaard (waar het minste neerslag is gevallen in de afgelopen tien jaar) op woensdag naar hun werk gaat fietsen!

De fiets blijft soms thuis
Bovenstaande historische weerfeiten zijn leuk, maar weinig dingen laten zich zo moeilijk voorspellen als het weer. En alhoewel fietsers niet van regen houden, laat 4 op de 5 fietsers die doorgaans naar kantoor fietsen, zich niet afremmen om toch op de fiets naar kantoor te gaan. De meesten kiezen er wel voor 5 – 10 minuten te wachten tot de bui is overgetrokken. En waarom ook niet als 73% van de respondenten zegt dat de baas het begrijp als ze iets later op kantoor zijn als gevolg van de weersomstandigheden.

IJzel en onweer zijn echter de twee weeromstandigheden die voor het gros van de fietsers te gortig zijn om door naar kantoor te fietsen. In die gevallen blijft de fiets thuis en gaat 54% met de auto naar kantoor.

Vaak wordt ‘het weer’ als reden aangevoerd om niet te fietsen. Het regent echter veel minder vaak dan men denkt. Als we allemaal om negen uur op de fiets zouden kunnen stappen dan was het percentage dat droog aankomt volgens de historische data hoger. Aangezien het tussen 0900 en 1000 statisch gezien altijd het minst heeft geregend in de afgelopen 10 jaar.

*Alle specifieke weergegevens als natste seizoen, droogste/natste regio en droogste werkdag zijn gemeten over de afgelopen 10-30 jaar.

*Alle data met betrekking tot fietsafwegingen zijn afkomstig van een survey gehouden in April 2017 onder een groep van 220 respondenten.

Bron: Viking