Heel Nederland telt mee tijdens de Fiets Telweek editie 2016

06-09-2016 In de derde week van september wordt de tweede editie van het grootste fietsonderzoek van Nederland georganiseerd: De Nationale Fiets Telweek. Het initiatief Fiets Telweek is gestart omdat bleek dat we over de meer dan 14 miljoen fietsers in ons land eigenlijk best weinig weten.

Aan de eerste editie deden 40.000 fietsers actief mee. De data die zij bij elkaar fietsten gaven veel inzichten en hebben nu al geleid tot eerste verbeteringen;

  • Zo kregen veel gemeenten inzicht in de plekken waar fietsers lang moesten wachten. Ze speelden hierop in door de verkeerslichten anders af te stellen en fietsers vaker groen licht te geven. Met de data van de komende editie krijgen ze inzicht in het effect hiervan, op de gemiddelde wachttijd.
  • Een ander voorbeeld is de aanleg van nieuwe fietsverbindingen. Bij Amsterdam Centraal is het afgelopen jaar een nieuwe fietstunnel aangelegd. Door de onderzoeksresultaten van dit jaar te vergelijken met vorig jaar wordt het effect op de gekozen fietsroutes in beeld gebracht en krijgt Amsterdam meer inzicht in het effect van deze investering.

Met editie 2016 verrijken we de inzichten. Met de tweede editie wordt de data van 2015 verder aangevuld. Zijn er andere knelpunten? Zijn de nieuwe fietspaden goed in gebruik? En de effecten van eerste verbeteringen worden getoetst.

En ook jongeren tellen mee.
Uit de data van 2015 bleek dat de informatie uit kleinere gemeenten en het buitengebied nog wat achterbleef. Daarom wordt er dit jaar extra aandacht besteed aan deze gebieden. Dit doen we onder meer door het enthousiasmeren van middelbare scholieren, een doelgroep die in deze gebieden veelvuldig gebruikt maakt van het fietsnetwerk. Maar, net zo belangrijk: levert het extra informatie op over de fietsveiligheid van de weg van, naar en rondom de scholen.

Tel ook mee en download de fietstel-app.

Benieuwd naar de resultaten van 2015? Deze kan je bekijken in de “Bikeprint”.

Bron: Fiets TelWeek.nl