Ghana gaat voor bamboe

24-03-2016 Vorig jaar ontving Stichting Barbarugo een bijdrage van Fietsen Scoort voor hun project ‘Ghana gaat voor bamboe'. Bestuurslid Ruud Goedknegt deelt met ons de behaalde resultaten:

"Fietsen scoort! Dankzij een bedrag van € 2500 konden wij weer een paar honderd bamboestekjes kopen en verdelen onder een groep werklozen.

Op de foto zie je dat de stekjes heel jong zijn en nog bijna niets wegen. Dat maakt de transportkosten laag. Ze komen namelijk uit Indonesie. Bamboe is van origine een Aziatische plant. Daar verstaan ze de kunst om bamboe te vermeerderen. Bij bamboe gaat dat niet met zaadjes. Een zo’n goed beworteld stekje groeit in twee jaar uit tot een hele struik met wel 10 of meer stammetjes.

Al die stammetjes zijn na vijf jaar uitgegroeid tot forse stammen die wel 15 tot 20 m hoog kunnen wordeen. Ieder jaar ontstaan er weer nieuwe scheuten aan de struik. De oudste stammen moeten dan gekapt worden zodat de nieuwe stammetjes weer ruimte krijgen. De gekapte stammen worden verkocht. De planter krijgt het grootste deel van de opbrengst. Op zo’n manier kan hij ieder jaar weer in zijn levensonderhoud voorzien en dat allemaal omdat u hem eenmalig vierhonderd van die dunne plantjes hebt gegeven.

Helaas er zijn in Ghana nog duizenden werklozen die ook graag bamboe willen telen.Waarom juist bamboe? Het hele verhaal leest u op ghanakaderhulp.wordpress.com/waarom-en-hoe."

Wij zijn trots op de resultaten die mede dankzij de inzet van deelnemende werkgevers en fietsers van Fietsen Scoort zijn gerealiseerd. Fiets ook voor een duurzame wereld en doe mee met Fietsen Scoort!