Fietser kan via app lichtniveau lantaars bepalen

18-02-2016 In het Amsterdamse havengebied ligt een fietspad dat wordt verlicht met zonne- en windenergie die ter plekke wordt opgewekt. Fietser kan via app lichtniveau lantaars bepalen.

In totaal zijn er 42 straatlantaarns geplaatst die voor hun dynamische en dimbare LED-lampen geen stroom meer nodig hebben van het reguliere stroomnet. De elektriciteit komt volledig van de nabij geplaatste drijvende zonnepanelen en van een mini windturbine. Deze laden een batterij op en door het eigen gelijkspanningsnet worden de straatlantaarns van de benodigde energie voorzien. Hierdoor treedt er geen energieverlies meer op want gelijkstroom hoeft niet te worden omgezet naar wisselstroom en andersom.

Dit systeem is ontwikkeld door Havenbedrijf Amsterdam en energiebedrijf Eneco. Het systeem verdient zich volgens het Havenbedrijf terug, omdat er onder andere geen energiekosten zijn. Door de lokale opwekking en lokaal verbruik, hoeven geen leidingen en kabels gelegd te worden vanaf het hoofdstroomnet naar de te verlichte openbare ruimte. Daarnaast zijn er ook geen omvormers meer nodig en zijn DC-kabels dunner dan AC-kabels, dit alles bespaart in grondstoffen en investeringen.

Fietsers kunnen vanaf het voorjaar via een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen fietsers het lichtniveau naar wens verhogen of verlagen. Dat verhoogt het gevoel van veiligheid en voorkomt onnodig energieverbruik.

Bron: Verkeersnet.nl