Fietsen Scoort stopt

03-04-2018 Na 25 jaar fietsstimulering in het woon-werkverkeer staakt de campagne Fietsen Scoort haar werkzaamheden. In januari rapporteerde Fietsen scoort voor de 25ste keer de resultaten van het afgelopen jaar: ruim 8 miljoen fietskilometers werden geregistreerd (200 x de wereld rond). Hierdoor kwam 950.000 kilo CO₂ niet in de atmosfeer terecht.

Daarnaast hebben deelnemers flink geld bespaard, gewerkt aan hun eigen gezondheid en de mondiale voetafdruk verkleind. De geregistreerde kilometers woon-werkverkeer leverden € 22.767 op voor de goede doelen projecten van CooP Africa. Een resultaat waar we trots op zijn!

Een fiets maakt het verschil
Fietsen Scoort werd bedacht door COS Zeeland naar aanleiding van de grote VN-conferentie inzake Milieu en Ontwikkeling, gekend als de Top van Rio uit 1992 (Brazilië). Fietsen Scoort werd gelanceerd als een handelingsperspectief waarmee je zelf lokaal het verschil kon maken, zelf een bijdrage kon leveren aan de oplossing van grote mondiale vraagstukken.

De eerste 10 jaar ontwikkelde de campagne zich zeer succesvol in Zeeland, waarop vervolgens een landelijke uitrol werd voorbereid en uitgevoerd onder de paraplu van COS Nederland.

Zo af en toe werd gekozen voor een nieuwe naam om de campagne opnieuw onder de aandacht te brengen van werkgevers en werknemers in Nederland, waarvan “Trap eens wat vaker naar je baas” het best herinnerd wordt. Uniek aan deze campagne is de sponsering van goede doelen in landen als Kenia en Oeganda, de laatste jaren via CooP Africa. CooP Africa zet de fiets in als instrument tegen armoede.

Blijf fietsen voor Coop Africa
De laatste jaren liep het aantal deelnemers terug, mede veroorzaakt door andere regionale en tijdelijke georganiseerde fietsacties. Ook de ontwikkeling en opkomst van kilometerregistratie door mobiele apps maakt de campagne minder urgent en minder aantrekkelijk.

Wij zijn er trots op dat Fietsen Scoort in de afgelopen 25 jaar een relevante bijdrage heeft geleverd aan actief duurzaam gedrag dat heeft bijdraagt aan een duurzame en rechtvaardige wereld. We zijn ervan overtuigd dat ook zonder de campagne het merendeel van de deelnemers zal blijven fietsen naar het werk. We nodigen de werkgevers daarbij uit om ook de sponsoring te handhaven aan bijvoorbeeld CooP Africa.

Registreer je fietskilometers
Stichting Switch (de opvolger van COS Zeeland) eigenaar van Fietsen Scoort, stopt niet maar zet haar werkzaamheden op het gebied van duurzaam produceren en duurzaam consumeren in de provincie Zeeland gewoon door. De website van Fietsen Scoort blijft daarom t/m juni 2018 in de lucht. Fietskilometers kunnen tot die tijd nog steeds geregistreerd worden, dus blijf dat doen. Na een half jaar maken we opnieuw de balans op.

We willen iedereen hartelijk danken voor de relevante en betekenisvolle samenwerking gedurende de afgelopen 25 jaren.