Fiets van de zaak kan nog steeds

09-11-2015 De oude ‘Nationale Fietsplan’-regeling mag dan wel afgeschaft zijn, maar voor werkgevers zijn er nog vele mogelijkheden om een ‘fiets van de zaak’ te bieden. 71 procent van de werkgevers is niet op de hoogte van deze regelingen of biedt ze gewoon niet aan. Natuur & Milieu en Koninklijke Gazelle willen hier met het gelanceerde HetNieuweFietsplan.nl iets aan doen. Het moet werkgevers én werknemers stimuleren om (meer) gebruik te maken van de opties.

Het is een gemiste kans dat werkgevers de mogelijkheden voor een ‘fiets van de zaak’ vaak laten liggen. Fietsen heeft een positieve invloed op werknemers: ze worden productiever, minder vaak ziek en gelukkiger. Bijna 50% van de ondervraagden geeft aan met een fiets zeker op tijd op het werk te zijn. Dit kan de resultaten van een bedrijf alleen maar verbeteren.

Voordelen
Fietsen is ontspannend en je kan er je hoofd mee leeg maken. Naast het feit dat fietsen o.a. de eerder genoemde positieve invloed op werknemers heeft, hangen er ook andere voordelen aan vast. Zo zal bij een toename van fietsers de parkeerdruk en het aantal files dalen en de luchtkwaliteit beter worden. Dit kan irritaties en gezondheidsproblemen voorkomen. Daarbij komt kijken dat men het beeld heeft dat een fiets een betrouwbaarder vervoersmiddel is dan het ov of een auto.

De mogelijkheden
Naar het werk fietsen is financieel aantrekkelijk. Er mag namelijk, naast de Werkkostenregeling (WKR), een belastingvrije kilometervergoeding van 19 cent per kilometer uitbetaald worden. Werkgevers mogen ook een renteloze lening geven voor het aanschaffen van een fiets. Met de kilometervergoeding kan de lening, die is gebruikt voor de aanschaf van de fiets, vaak al binnen drie jaar door de werknemer afgelost worden. Met een rekentool op www.HetNieuweFietsplan.nl kun je uitrekenen wat je persoonlijke terugverdientijd is.

Concurrent voor leaseauto
Een vijfde van de ondervraagde mensen die meer dan 15 kilometer van hun werk vandaan wonen, zien fietsen op een e-bike wel zitten. 50% van niet-fietsers denkt hetzelfde over de e-bike en zou het ov of de auto dan best willen laten staan. Dit geldt ook voor externe werkafspraken. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de fiets een gevreesde concurrent is voor de (lease-)auto. De hoge aanschafprijs van e-bikes kan als drempel gezien worden, maar dit is nergens voor nodig. Een goede fiscale regeling via de werkgever is hier namelijk ideaal voor.

Het onderzoek
Deze onderzoeken zijn in opdracht van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Kien Onderzoek. Er deden 516 mensen, die maximaal 30 km naar hun werk moeten reizen, mee aan het werknemersonderzoek. Bij het werkgeversonderzoek deden er 309 P&O’ers mee.

Bron: ANWB.nl