Chaos op fietspaden in ochtendspits

07-01-2016 Tijdens de ochtendspits zijn veel fietspaden in de grote steden gevaarlijk omdat ze de grote aantallen fietsers nauwelijks aankunnen en omdat veel fietsers druk bezig zijn met hun smartphone. Dat concludeert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid uit een onderzoek in Den Haag en Amsterdam.

In beide steden werden vierfietspaden met videocamera's geobserveerd en daaruit werd duidelijk dat 20 procent van de fietsers tijdens de rit met desmartphone bezig is. "De meestenluisteren naar de radio of voeren een telefoongesprek. Slechts een paar procent is daadwerkelijk aan het typen of fietstmet de telefoon aan het oor,maar dat zorgt dan welmeteen voor eenserieuze afleiding,"zegt directeur Peter van der Knaap.

Engels fietsen
Wat verder opviel, was dat relatief veel fietsers (5 procent) op de fietspaden tegen het verkeer inrijden, ook wel 'Engels fietsen' genoemd, en dat veel mensen (80 procent)voor het inhalen niet achterom kijken. Daardoor kunnen flinke ongelukken gebeuren, waarschuwt de stichting. Door de camera's werden dergelijke ongelukken vastgelegd.

Verbreding
Van der Knaap denkt dat dringend maatregelen nodig zijn.Daarbij denkt hijonder meer aan verbreding van de fietspaden op drukke routes waardoor ook mensen met bijvoorbeeld een bakfiets zich wat makkelijker kunnen verplaatsen."Desnoods moeten parkeerplaatsen voor die verbreding wijken," zegt de StichtingWetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Het fietsgedrag werd vorig jaartijdens de ochtendspits onderzocht. Volgens de stichting zijn de uitkomsten niet representatief voor heel Nederland, maar wel voor andere drukke steden.

Bron: Nos.nl