Biochar Borneo

30-03-2016 Vorig jaar ontving Stichting Masarang een bijdrage van Fietsen Scoort voor hun project ‘Biochar Borneo‘ in Indonesië. Bestuurslid Esther Klinkum deelt met ons de behaalde resultaten:

'Het project om duurzame alternatieven voor de slash en burn landbouw te introduceren in Borneo verloopt voorspoedig. De biochar oven is bijna klaar, de socialisatie over de biochar wordt goed ontvangen!

De rijst proeftuin waar de rijst is geplant en de grond bewerkt met compost en biochar trekt veel bekijks. Er is geen duidelijk verschil in hoe snel de rijst groeit t.o.v. de rijst die is geplant volgens de traditionele 'slash and burn' methode, maar dat is al een heel goed resultaat, omdat de rijst normaal gesproken alleen goed groeit als het land eerst verbrand is geweest.

Dit is een eye opener voor vele boeren. Het voordeel van de biochar zal het volgende seizoen nog beter zichtbaar worden, als er op hetzelfde stuk weer rijst kan worden geplant, zonder dat er compost, biochar of (kunst)mest toegevoegd hoeft te worden.

De biochar heeft ook de interesse gewekt van de lokale universiteit in Sintang, waar de studenten de voordelen van biochar in combinatie met compost in meer detail gaan onderzoeken in proeftuinen en kweektuinen rond de universiteit. We hopen dat de nieuwe generatie deze nieuwe manier van landbouw zal adopteren als duurzaam alternatief voor de traditionele slash en burn landbouw!'


Wij zijn trots op de resultaten die mede dankzij de inzet van werkgevers en fietsers van Fietsen Scoort zijn gerealiseerd. Fiets ook voor een duurzame wereld en doe mee met Fietsen Scoort!